Straatnamen INFORMATIE Zuidland
Overzicht straatnamen:
Voor een goede en mooie uitgebreide beschrijving kunt u terecht op de website
http://www.zuytlant.nl/index.php
Vervallen straatnamen
Gooidijk | Gooislop | Welleweg |
Kapoenstraat | Korteslop | Langeslop |
Nieuwstraat | . | . |
Weg bij de sporthal Drenckwaard waar (naar ik aanneem) 's winters een ijsbaan ligt.
Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld[1] (Baarn, 31 januari 1938) was van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013 koningin der Nederlanden.[2] Zij is het oudste kind van koningin Juliana en prins Bernhard en sinds 2002 weduwe van prins Claus.
Bron: Wikipedia
Ben-Gurion werd geboren als David Grün te Płońsk in Congres-Polen, een deel van het Russische Rijk, en verhuisde - als gedreven zionist - naar Palestina in 1906. Daar werkte hij eerst als journalist en nam zijn Hebreeuwse naam דוד בן-גוריון (Ben-Gurion/Ben-Goerion) "zoon van een jonge leeuw") aan toen hij de politiek in ging.
Hij studeerde rechten samen met Itzhak Ben-Zvi aan de Universiteit van Istanboel.
Ben-Gurion speelde een hoofdrol in de politieke activiteiten van de Zionistische Arbeiders Organisatie in de formatieve jaren oplopend tot de stichting van de staat Israël in 1948. Hij leidde Israël gedurende haar Onafhankelijkheidsoorlog en diende daarna - met een onderbreking van twee jaar tussen 1953 en 1955 - als premier van het land, van 25 januari 1948 tot 1963. In 1953 kondigde Ben-Gurion zijn voornemen aan om met pensioen te gaan en zijn dagen te slijten aan de kibboets Sde Boker, in de Israëlische Negev-woestijn. Hoewel hij zijn regeringsverantwoordelijkheid niet geheel neerlegde, woonde hij er toch tot in 1954.
Bron:Wikipedia
Stuk polder richting Hellevoetsluis, naast de 'Sceijdelve'
Oude naam van Zuidland.
Referentie aan de oude melkfabriek van de familie Quak.
Voorheen genaamd 'Het beneen', d.i. benedendorp.
Geboren in Gorinchem 7-8-1878, Overleden 28-08-1946 in Utrecht.
Zoon van Jan Kant van Andel en Theodora Hendrika Seret.
Getrouwd met Johanna Hendrika Beukelaar.
Benoemd KB 29-01-1904, nr. 25. Eed aflegging 06-02-1904. 06-09-1943 met pensioen
Gerrit van Andel, burgemeester van Zuidland en Oudenhoorn, en Laurens Gabriel Tenckinck, secretaris aldaar, transporteren namens het gemeentebestuur van Oudenhoorn aan Gerrit Jan van der Ham, gemeenteveldwachter te Oudenhoorn, een huis en erf te Oudenhoorn, kad. A 725. Verkocht voor f 1000 met recht van terugkoop
Datum: 19/05/1919
Rol: Genoemd / Aktenummer: 316 / Aktedatum: 19/05/1919
Aard van de akte: transport / Naam notaris: Leendert Pieter van den Blink
Toegangsnummer: 110 Notarissen / Inventarisnummer: 0327
Bron: Streekarchief VPR - Lijst van Burgemeesters
Burgemeester van 1974 - 1980 Henny (H.) van Geest tevens burgemeester van Oudenhoorn en Abbenbroek, later burgemeester van Bernisse. Bron: Wikipedia
L. (Bert) de Kool, Burgemeester van Zuidland, 1947-1960, 02-03-1960 naar Voorschoten gegaan.
Burgemeester van 1960-1974.
Maria Christina, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Paleis Soestdijk, 18 februari 1947) is de jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. De prinses is officieel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg prinses Christina genoemd.
Blaak , Dirk ; dijkgraaf van polder Zuidland, 1937 - 1959
Blaak , Dirk ; Dijkgraaf polder Drenkwaard, 1960 - 1971
Dirk Blaak geboren 7-9-1896 overleden 26-6-1977 in Zuidland, getrouwd met Jacomintje Barendina Scheijgrond.
Heette deze vroeger Lnge Slop ??
Polder in Zuidland. ca.1229
Testament van Leendert Hoogstad Gerritsz, winkelier te Zuidland. Aan de bij hem inwonende Aartje Beukelman legateert hij vrij van inbreng een huis en erf aan de zuidzijde van het Langeslop te Zuidland, kad. B 339 , een tuin in de Kerkhoek, achter de zgn. Drenkwaard, kad. B 508..[1874]
Een Drogendijk is in tegenstelling tot een Zeedijk, een dijk die niet aan water grenst.
De dijk heeft deze naam al heel lang, de oorsprong is niet bekend.
Adelheid Emma Wilhelmina Theresia (Arolsen, 2 augustus 1858 – Den Haag, 20 maart 1934), prinses van Oranje-Nassau, prinses van Waldeck-Pyrmont, was de tweede echtgenote van koning Willem III der Nederlanden van 7 januari 1879 tot zijn dood op 23 november 1890 en koningin-regentes der Nederlanden van 1890 tot 1898. Als regentes nam zij het koninklijk gezag waar; eerst enkele dagen voor de dood van haar echtgenoot, de daarop volgende jaren voor haar minderjarige dochter Wilhelmina, de koningin.
Polder onder Zuidland.Vlakbij Hellevoetsluis
Het gasthuis is o.a. de naam van een polder (Smaltiende') ten zuiden van Zuidland, die ligt naast de 'Bergroede' en de 'Piet Heins hoek' en 'belend' n.w. de Koeneweg, z.o. de Scheidelf, z.w. de zeedijk. O.A. Eigendom van de Diaconie-Armen te Geervliet.
Golda Meïr (Hebreeuws: גּוֹלְדָּה מֵאִיר), soms ook geschreven als Golda Meir, geboren als Golda Mabovitsj (Russisch: Голда Мабович), tijdens haar huwelijk Golda Meyerson, bijnamen De IJzeren Dame en in de Arabische wereld De Oude Dame (Kiev, 3 mei 1898 - Jeruzalem, 8 december 1978) was de vierde minister-president van Israël, van 17 maart 1969 tot 11 april 1974.
Meïr werd geboren in Oekraïne (dat toentertijd tot het Russische Rijk behoorde). Op de vlucht voor het antisemitisme in Rusland emigreerde de familie 1906 naar Milwaukee in de staat Wisconsin in de Verenigde Staten. Later zou Meïr over haar tijd in Rusland zeggen: "Aan Rusland heb ik geen enkele gelukkige herinnering, alleen droevige. De nachtmerrie van de pogroms, het geweld van de Kozakken tegen jonge socialisten, angst en terreur."
In Milwaukee volgde ze een lerarenopleiding en gaf ze les op scholen. In 1915 werd ze lid van de Poalei Zion, de zionistische arbeidersorganisatie.
In 1921 emigreerde ze met haar man, Morris Meyerson, naar het Britse mandaatgebied Palestina. Nadat haar echtgenoot daar stierf in 1951, nam ze in 1956 een Hebreeuwse naam aan: Meïr dat "helder schijnen" betekent.
Bron: WikipediaOverige
In 1949 hernoemd naar Stationsweg
In 1949 hernoemd naar Stationsweg
In een akte:--
284 Dingeman Vlamingh, won. in Zuidland, transporteert aan Cornelis de Labije, won. onder Zuidland, 4 gem. 18 r. weiland in de 4e Raetsheerenhoeck nr. 18, belend n.o. Cornelis Samuelsz Ruygendijk, n.w. Pieter Ruygendijk, en voorts de Waeteringh genaamd het Harregat, met vrije overpad over het westelijkste meetje van het eigendom van Cornelis S. Ruygendijk, voor ƒ 1314.
Irene Emma Elisabeth, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Paleis Soestdijk, 5 augustus 1939) is de tweede dochter van koningin Juliana der Nederlanden en prins Bernhard. Ze is officieel Hare Koninklijke Hoogheid prinses Irene der Nederlanden, maar in het dagelijks leven wordt ze kortweg prinses Irene of Irene van Lippe-Biesterfeld genoemd.
Bron: Wikipedia
Lohman, lid van de familie De Savornin Lohman, groeide op in een Waals-hervormd gezin. In zijn studententijd werd hij een aanhanger van het antirevolutionaire gedachtegoed van Guillaume Groen van Prinsterer. Hij werd in 1862 rechter in Appingedam en kreeg 1866 dezelfde functie in 's-Hertogenbosch. Hij werd in 1879 Tweede Kamerlid voor de antirevolutionairen en was tot 1921 actief als lid van de Tweede- en Eerste Kamer, en korte tijd minister. Hij kon zich soms zeer scherp uitlaten tegen politieke tegenstanders, maar stond wel open voor argumenten van anderen.
Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau (Den Haag, 30 april 1909 – Baarn, 20 maart 2004) was koningin der Nederlanden van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 (de inhuldiging vond plaats op 6 september 1948).
Zij had onder andere de titels prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg en prinses van Lippe-Biesterfeld. Juliana was getrouwd met prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld.
Bron: Wikipedia
Planeet.
De massa van Jupiter is 2,5 keer zo groot als alle andere planeten van ons zonnestelsel bij elkaar. De massa is relatief zo groot, dat het massamiddelpunt van Zon en Jupiter waaromheen deze een baan beschrijven, buiten het oppervlak van de Zon ligt op 1,068 keer de afstand van de kern tot het oppervlak. Hoewel de diameter van de gasreus elf keer zo groot is als de Aarde, heeft Jupiter een veel lagere dichtheid. Het volume van Jupiter is ongeveer 1321 keer dat van de Aarde en toch is de planeet 'maar' 318 keer zo zwaar. De diameter van Jupiter is ongeveer tien keer zo klein als die van de Zon. De massa van Jupiter is ongeveer 0,1% die van de Zon, dus de dichtheid van Jupiter is ongeveer gelijk aan die van de Zon. De massa van Jupiter wordt vaak gebruikt om de massa van andere objecten (vooral exoplaneten en bruine dwergen) aan te geven. Zo heeft HD 209458 b een massa van 0,69 MJ (Jupiter heeft een massa van één MJ) en heeft COROT-7b een massa van 0,015 MJ.
Verschillende modellen geven aan dat, als de massa van Jupiter veel groter zou zijn, de planeet zou krimpen. Als Jupiter namelijk nog zwaarder zou zijn, dan zou de zwaartekracht steeds sterker worden. Dit betekent dat het volume van de planeet afneemt als de massa toeneemt. Daarom denkt men dat Jupiter de grootste diameter heeft die mogelijk is voor een planeet met deze compositie.
Hoewel Jupiter nog 75 keer zo massief zou moeten zijn voor kernfusie, is de diameter van de kleinste rode dwerg slechts 30% groter dan Jupiter. Ondanks dat straalt Jupiter meer warmte uit dan hij van de Zon krijgt; de hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt binnen in de planeet is ongeveer even groot als de hoeveelheid zonlicht die hij krijgt. Deze warmte wordt opgewekt door het Kelvin-Helmholtzmechanisme. Door de afkoeling aan het oppervlak neemt de temperatuur en daardoor ook de druk in de hele gasbol af. De gasreus wordt dan kleiner en daarbij komt energie, in de vorm van warmte, uit de gravitatiekracht vrij. Door dit proces krimpt de planeet ongeveer 2 cm per jaar. Toen Jupiter ontstond, was hij veel warmer en had hij tweemaal de huidige diameter.
Bron: Wikipedia
In 1949 hernoemd naar Kerkhoek
Referentie aan de oude melkfabriek van de familie Quak.
Voormalig stuk polder Zuidelijk van de kerk. Thans volledig bebouwd.
In 1949 is de straatnaam KAPOENSTRAAT veranderd in Kerkhoek.
De weinig voorkoemende familienaam Koeoekdorp verwijst volgens de Zuidlandse website Zuyland.nl vermoedelijk naar een heel oude boerderij waar men veekoekenmaakten. Het woord 'dorp' werd toen ook nog gebruikt voor een boerderij. Van de Koekendorpfamilie zijn er diverse op het eiland Voorne te vinden.Deze weg werd al in 1589 genoemd.
Testament van Abram Koekendorp winkelier wonende Zuidland in het huis nr 64 gezond van lichaam. Hij herroept alle voorgaande testamenten en benoemt tot enig erfgename zijn vrouw Lijsbeth van der Linde. Getuigen Gerrit de Haan vlasboer, Pleun van der Vliet broodbakker, Jacob Kabbedijk schoenmaker en Gerrit Hoogstad vlasboer allen wonende Zuidland.
Aktenummer: 58
Aktedatum: 11/06/1821
Aard van de akte: testament / Naam notaris: Jan Kloppert Jacobsz / Toegangsnummer: 110 Notarissen / Inventarisnummer: 4758
Testament van Pieter Gerrits en Maartje Jans, echtelieden aan de Koekendorpseweg. Zij herroepen een testament uit 1673, opgesteld tov secretaris Gerrit Pasquier en schepenen van Zuidland. Beiden hebben voorkinderen. Zij stelt over haar twintigjarige dochter Lijsbeth Beier tot voogd aan Kornelis van der Bijl te Rotterdam. Seclusie weesmeesters van Zuidland en Hekelingen. Getuige Leendert Kornelis.
Aktedatum: 07/10/1675 / Aard van de akte:testament /Naam notaris: Philip Vermaat
Toegangsnummer: 110 Notarissen / Inventarisnummer: 9072
Bron: Streekarchief Voorne-Putten-Rozenburg.
Frans Villerius, schout en secretaris van Spijkenisse, veilt te Brielle enkele blokken koren- en vlastienden onder Zuidland en Simonshaven. - onder Zuidland de eerste en tweede blok van de Raadsherenhoek, tussen de Koekendorpseweg, van de Kerkweg tot de Groeneweg de helft in de derde en vierde blok aldaar, waarvan de wederhelft toekomt aan het weeshuis van 's-Gravenhage, gelegen tussen de Koekendorpseweg en Langeweg, van Kerkweg tot Groeneweg - onder Simonshaven de tienden van Nieuw Stompaard, Biert en Schiekamp Alles samen opgehouden op f 9000.
Aktedatum: 13/11/1769 / Aard van de akte: veiling / Naam notaris: Adrianus Hubertus Honigh
Toegangsnummer: 110 Notarissen / Inventarisnummer: 1148
Bron: Streekarchief Voorne-Putten-Rozenburg.
Deze weg bestaat al lang en komt in een kaart uit 1818 al voor.
In .... hernoemd tot .....
De Krommedijk is de U-vormige dijk die rond de polder Velgersdijk loopt en begint bij de 'Droogen Dijk'
Polder onder Zuidland. Deze komt al voor op een kaart uit 1818.
In 1949 hernoemd naar Dorpstraat
Levie, een bekende joodse familienaam. Er woonden enkele generaties van deze familie in Zuidland. Niet duidelijk is naar wie de straat is vernoemd.
Voorkomende namen in notariële akten: Nathan Pienas Levie,
Levie Pienas Levie, koopman en melkboer te Zuidland - , koopman te Zuidland - Meijer Pienas Levie, voorganger van de Isr. Gemeente te Zuidland
Margriet Francisca, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld (Ottawa, 19 januari 1943) is de derde dochter van koningin Juliana en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld en de achtste in lijn voor de troonopvolging. Zij wordt officieel aangesproken met Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg prinses Margriet genoemd.
Bron: Wikipedia
Stuk polder ten westen van Zuidland
De Molendijk zo goed als altijd de weg naar de plaatselijke molen. Zo ook in Zuidland, de weg naar de molen 'De Arend'
Molen De Arend, Molendijk 35
Molen De Arend in Zuidland dateert volgens het opschrift uit 1844. De bakstenen korenmolen is geheel in herstelde staat en is zelfs maalvaardig. De molen werd in 1844 in opdracht van Pieter de Gilde gebouwd als opvolger van een door brand verwoeste houten molen. In 1869 werd de molen verkocht aan Arie van Beek. In 1920 richtte zijn familie de N.V. Van Beek's Handelmaatschappij op met een tweede vestiging in Middelharnis en het hoofdkantoor in de graanpakhuizen in Rotterdam. Na de crisis van de jaren 1930 bleef alleen de molen in Zuidland in bedrijf. In de oorlogsjaren 1940 - 1945 bemaalde mulder Aalbregtse de molen. Zijn opvolgers waren de molenaars Overgaauw en Zevenbergen, die nog dagelijks met paard en wagen het veevoer bij de boeren afleverden. De molen bleef voor het maalbedrijf in bedrijf tot 1954. Hierna stond de molen stil en brak een periode van verval aan. In de jaren '70 kocht de toenmalige gemeente Zuidland de molen en liet deze in de jaren 1972 en 1976-'77 maalvaardig restaureren. Sindsdien draait de molen op vrijwilligersbasis.
Op 6 juli 2006 werd Molen De Arend in Zuidland opnieuw geopend na een restauratie aan onder andere de balkkoppen en de molenromp. Ook de molenzeilen zijn weer als nieuw en de elektrische installatie en de lichten zorgen ervoor dat de molen mooit aanlicht. De wandelroute 'Bernissepad' loopt langs de molen waardoor u als wandelaar optimaal kunt genieten van dit bijzondere monument. De molen is geopend op vrijdag en zaterdag. Op afspraak worden rondleidingen door de molen verzorgd voor bezoekers en groepen. Meer informatie over openingstijden vindt u op de website van Molen de Arend.
De geschiedenis van molen De Arend te Zuidland
Bron: http://www.henrifloor.nl/teksten/bernisse.htm
Polder in Zuidland .Tussen huidige molen en de Bernisse.(Geen straatnaam)
Stuk polder onder Zuidland.
Guillaume Groen van Prinsterer. Bekend van de AR, Antirevolutionaire Partij. Geboren op 21 augustis 1801 in Voorburg. Overleden 19 mei 1876 in Den Haag.
Groen als grondlegger van de protestants-christelijke politiek
Christelijk politiek denken gaat terug tot Augustinus’ De Civitate Dei en misschien nog verder, maar Guillaume Groen van Prinsterer wordt door vriend en vijand gezien als de grondlegger van de protestants-christelijke politiek in Nederland. Groen streed tegen ongeloof en revolutie in staat en kerk en kwam op voor het christelijk onderwijs, dat destijds niet gesubsidieerd werd en door de liberalen werd afgewezen als schadelijk voor de nationale eenheid. Hij legde de fundamenten voor de Anti-Revolutionaire Partij, die na zijn overlijden zou worden opgericht.
De literatuur over Groen van Prinsterer is vrijwel alleen door geestverwanten geschreven. Over Groen is nog steeds geen moderne wetenschappelijke biografie verschenen. Groens tegenspeler Thorbecke kreeg in 2004 zijn wetenschappelijke biografie, die gebaseerd is op veel nieuw bronnenmateriaal. De biografieën van de historicus G.J. Schutte uit 1976 en van Roel Kuiper uit 2001 hebben het grote publiek als doelgroep en voegen in wetenschappelijk opzicht weinig toe. Wel munt Kuipers biografie uit door wetenschappelijk verantwoorde documentatie en is zij mede gebaseerd op nieuw onderzoek in Groens ongepubliceerde nagelaten geschriften die in 1990/91 zijn uitgegeven. Daardoor werpt het boek nieuw licht o.a. op de voorgeschiedenis van de Onderwijswet van 1857.
Bron: Wikipedia
Johan Rudolph Thorbecke. Geboren 14 januari 1798 in Zwolle. Overleden 4 juni n1872 in Den Haag.
was een Nederlands staatsman van liberale signatuur. Hij wordt als de grondlegger van het parlementarisme in Nederland beschouwd.
Pieter Jacobus Oud geboren 5 december 1886 in Purmerend, overleden 12 augustus 1968 in Rotterdam.
Hij was een Nederlands politicus en geschiedschrijver. Hij was in de periode 1917 tot 1963 namens de Vrijzinnig Democratische Bond (VDB) en de VVD lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, minister en burgemeester van Rotterdam. Hij werd op 9 november 1963 benoemd tot Minister van Staat. De architect Jacobus Johannes Pieter Oud was zijn broer.
Bron: Wikipedia
Pieter Sjoerds Gerbrandy 13 april 1885 gebroren in Goënga, overleden 7 september 1961 in Den Haag.
was minister-president van Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog.
Bron: Wikipedia
Weg in de polder Velgersdijk tussen de Bernisse spuidijk en de Velgersdijk. Vroeger genaamd Munnikendijk waaronder ook een deel van de Bernissespuidijk valt.
Ten NW van Zuidland liggen de polders Klein Nibbeland en Nibbeland.
Gezien de ligging van de laan, zal het een verwijzing zijn naar Klein Nibbeland.
Nieuwe overbrugging tussen Zuidland en Simonshaven. Mogelijk rond 1982.
Voorheen de Veerdam, maar na de nieuwe verbinding veranderd in Oude Veerdam en Nieuwe Veerdam.
In 1949 hernoemd naar Nijveidsstraat.
Tot 1949 heette dit Nieuwstraat.
Zie 'Nieuwe Veerdam'
Verwijzing gevonden in een akte..:
347 Akten van openbare c.q. onderhandse verpachting van een perceel bouwland, genaamd de Poldersmeet, kadastraal bekend gemeente Zuidland, sectie C nr. 359, groot 0.33.22 hectare, 1873 - 1940. 1 omslag.
De familie Quak was eigenaar van de melkfabriek op het dorp.
Stuk polder noord-westelijk van Zuidland
Referentie aan de oude melkfabriek van de familie Quak
Stuk polder westelijk van de Nieuwe Veldersdijkpolder.
Saturnus is van de zon af gerekend de zesde planeet in ons zonnestelsel en op Jupiter na de grootste. Beide zijn gasreuzen en zogenaamde 'buitenplaneten'. Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw, Saturnus. Saturnus is al sinds de prehistorie bekend.
Bron: Wikipedia
Scharde was de naam van een gors.
Afgaande op de oude kaarten die nog in het Rijksarchief zijn bewaard gebleven , waren de gorzen Zuidoord en Scharde begrensd door de Beenings , den Herinc , of liet Haringvliet , en de Scholvliet , terwijl Zuidoord in het Noorden aansloot bij de Drenckwaard . Het gors Scharde of Andel ongeveer op de plaats , waar we nu als we op de hoge zeedijk bij de gebroeders Oosthoek of Nobel staan , bij laag Water de gorzen in het Haringvliet zien intsteken . Allengs zijn door hoge vloeden , stromingen en doorbraken deze gorzen geweldig afgenomen en werd zelfs een huis , dat reeds op deze Scharde of Andel gebouwd was , volgens overlevering , door water verzwolgen . Thans slibben zij dank zij de biezen en rietvelden weer sterk aan .
Bron: NBC-19520715-021.jpg / Nieuwe Brielsche Courant, 1952-07-15; 3
Streekarchief VPR
Zuidland is ontstaan door het aanslibben van vier gorzen waar een kade omheen werd gelegd: de Drenkwaard, de Zuidoord, de Scharde of Andel en de Quateen
Bron: http://www.henrifloor.nl/teksten/bernisse.htm
Stuk polder tegen Hellevoetsluis aan, naast de Bergroede
Voorheen: Gooidijk of Goydijk
Aanlegsteiger voor de fluisterboot.
Suze was een van de initiatiefnemers van fluisterboot Bernisse. Zij heeft zich bijzonder actief ingezet voor oprichting en het opzetten van de organisatie van Stichting Fluisterboot Voorne-Putten en heeft mede gezorgd dat de stichting de boot heeft kunnen laten bouwen. Suze had de administratie en PR onder haar hoede en was een sturende en stuwende kracht waardoor zij de boot letterlijk in de vaart gezet heeft.
Daarnaast is Suze al tientallen jaren actief geweest in de lokale politiek, was als secretaris de spil in TOP Voorne-Putten, de toeristische ondernemers organisatie op het eiland. Ze was als adviseur betrokken bij vele projecten van toeristische ondernemers, was nauw verbonden aan de Landschapstafel Voorne-Putten en was penningmeester bij Linq media. Suze was een door iedereen zeer gewaardeerde vakvrouw en daarom hebben bestuur en vrijwilligers van Stichting Fluisterboot Voorne-Putten besloten om als eerbetoon voor alles wat ze gedaan heeft de kade naar haar te vernoemen (Bron: Groot Nissewaard)
Genoemd naar de weg van de stoomtram van Spijkenisse naar Hellevoetsluis. Hier ingetekend in een kaart uit 1818.
Planeet.
In 1690 is deze planeet voor het eerst waargenomen door John Flamsteed. Deze Engelse astronoom veronderstelde dat het om een ster in het sterrenbeeld Stier (Taurus) ging en noemde zijn ontdekking "34 Tauri". Rond 1769 werd Uranus in totaal 12 keer waargenomen door Pierre Lemonnier, maar ook deze astronoom meende een ster te zien. De officiële ontdekking staat op naam van William Herschel die op 13 maart 1781 het object als planeet kwalificeerde. Hij gaf de planeet de naam "Georgium Sidus", naar de Engelse koning George III. Een andere naam die in die tijd gehanteerd werd was "Herschel". Pas in 1850 werd de eerder al door Johann Bode voorgestelde naam Uranus officieel in gebruik genomen.
Bron: Wikipedia
In voorbereiding
Polder ten zuide van Zuidland.
Vlas was in Zuidland een belangrijke economische sector. De straatnaam is hier een refrentie aan.
In 1949 hernoemd naar Nijverheidsstraat.
Voormalig wethouder die bij de watersnaad verdronken is.
De burgemeester kon wethouder Van Meggelen en het raadslid , de heer Stoof telefonisch bereiken en spoedig reden ze per auto naar de gevaarlijke plaats . Bij Strodorp zag men reeds ( om 4.15 uur ) het water over de dijk vloeien . De polders Velgersdijk en Zuidland werden ernstig bedreigd . Snel werd een dijkleger van vrijwilligers geformeerd , dat onder leiding van wethouder Wolters het Verlaat zou trachten te dichten . Inmiddels werd de voorzitter van het polderbestuur „ Zuidland " gewaarschuwd , dde adviseerde , een kijkje te gaan nemen aan de Zeedijk , maar deze was niet meer te bereiken . Ter hoogte van de Schoutsweg zag men dat er reeds een bres in de buitendijk was . Het water kwam gelijkertijd zo snel opzetten , dat men de auto niet meer draaien kon . Achteruit is toen gereden tot de Dwarsweg , die nog droog stond . Koers zettende naar de Ruigendijk , heeft men onderweg met toeteren getracht zo - veel mogelijk mensen te waarschuwen . Via de Haasdijk — Kerkweg werd het dorp weer bereikt . Zo snel mogelijk is daarna groot alarm gegeven met klokgelui , brand - en fabriekssirene ( van de vlasserij V . Meggelen ). Op weg naar het Verlaat kwam men de heer Wolters tegen , die mededeelde dat het werk was gelukt . Waarschijnlijk is de wethouder daarna in het dorp geweest , om er mensen naar de molen te zenden , waar mogelijk vluchtelingen zouden aankomen uit de polders en is daarna terug naar huis gegaan . De polder Velgersdijk was inmiddels volgelopen . De heer Wolters heeft zijn gezin gewaarschuwd en heeft met de zijnen de kortste route naar het dorp willen nemen . Zijn zoon Gaas liep met een klein kind vooruit . De weg was zeer moeilijk begaanbaar , overal stroomde water ; het was donker en er stond een buitenge woon sterke wind .. Vlak voor de molen zijn ze in een put gestapt en behalve twee van hen weggespoeld . Janny spoelde een huis binnen en wist met behulp van een pikhouweel op zolder te komen . Kees was in een hok terechtgekomen en heeft lange tijd geroepen om hulp totdat hij ellendig verdronk . Toen Janny gered was , vertelde ze , dat Kees was verdronken , maar dat de anderen het dorp hadden bereikt . Toen begreep de burgemeester , dat wethouder Wolters met de zijnen was verdronken . Wethouder van Meggelen had er reeds op gewezen dat de heer Wolters nergens te zien was , waarover de burgemeester zich aanvankelijk niet bezorgd had gemaakt .
Bron: Nieuwe Brielsche Courant, 1953-03-17; 2
Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (Brussel, 19 februari 1817 – Apeldoorn, 23 november 1890), Prins van Oranje-Nassau, was koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg van 1849 tot zijn dood in 1890. Hij was ook hertog van Limburg van 1849 tot de opheffing van het hertogdom in 1866.
Willem was de zoon van koning Willem II en Anna Paulowna van Rusland. Na de troonsafstand van Willem I in 1840 werd hij de Prins van Oranje. Na de dood van zijn vader in 1849 volgde hij hem op als koning der Nederlanden.
Willem was in 1839 met zijn nicht Sophie van Württemberg getrouwd. Zij kregen drie zonen: Willem, Maurits en Alexander. Deze kinderen stierven allemaal eerder dan Willem III. In 1879 trouwde hij met Emma van Waldeck-Pyrmont. Zij kregen één dochter, Wilhelmina, die hem opvolgde.
Bron: Wikipedia
Mogelijk vernoemd naar een perceel in de polder Klein Nibbeland, ten noorden van Zuidland.
Bron: Archief VPR
1929 Erfgenamen van Cent van der Hoeven, overleden te Zuidland op 22-8-1924, laten bij afslag veilen: 1. een huis, schuur en erf in de Verlorenkost in Klein Nibbeland onder Zuidland, kad. B 1785; koper (voor f 3810) Leonard George Bethe, notarisklerk te Zuidland 2. een tuin aldaar kad. B 891; koper ( f 550) Ewout van Driel te Zuidland 3. een tuin met boomgaard aldaar kad. B 131 en 132; koper ( f 575) als nr.2 4. een tuin in de Kerkhoek aldaar kad. B 414; koper ( f 670) Jan Bezemer, landbouwer te Zuidland 5. een huis met schuurtje en erf aan het Lange Slop aldaar kad. B 1364; koper ( f 4645) Jan Meiburg, broodbakker te Zuidland. 6. een huis met deel van een erf in de Barakken aldaar, kad. het oostelijk deel van B 395; koper ; opgehouden
Aktedatum: 19-12-1924
Aard van de akte: veiling
Naam notaris: Cornelis Loeff
Omschrijving1:
Erfgenamen van Cent van der Hoeven, overleden te Zuidland op 22-8-1924, laten bij afslag veilen: 1. een huis, schuur en erf in de Verlorenkost in Klein Nibbeland onder Zuidland, kad. B 1785; koper (voor f 3810) Leonard George Bethe, notarisklerk te Zuidland 2. een tuin aldaar kad. B 891; koper ( f 550) Ewout van Driel te Zuidland 3. een tuin met boomgaard aldaar kad. B 131 en 132; koper ( f 575) als nr.2 4. een tuin in de Kerkhoek aldaar kad. B 414; koper ( f 670) Jan Bezemer, landbouwer te Zuidland 5. een huis met schuurtje en erf aan het Lange Slop aldaar kad. B 1364; koper ( f 4645) Jan Meiburg, broodbakker te Zuidland. 6. een huis met deel van een erf in de Barakken aldaar, kad. het oostelijk deel van B 395; koper ; opgehouden
Toegangsnummer: 110 Notarissen
Inventarisnummer: 8108
Referentie aan de oude melkfrabriek van de fam. Quak.
Wilhelmina Helena Pauline Maria (Den Haag, 31 augustus 1880 – Apeldoorn, 28 november 1962), Prinses der Nederlanden (1880-1890, 1948-1962), Prinses van Oranje-Nassau en Hertogin van Mecklenburg (1901-1962), was van 23 november 1890 tot 4 september 1948 koningin der Nederlanden en regeerde onder de naam Wilhelmina. Zij trouwde met haar achterneef Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren: Juliana.
Van 1890 tot haar achttiende verjaardag in 1898 was haar moeder, koningin Emma, regentes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog week zij uit naar Engeland. Wegens gezondheidsproblemen van Wilhelmina was kroonprinses Juliana, in 1947 en 1948, voor in totaal 157 dagen regentes. Wilhelmina deed officieel in haar 58ste regeringsjaar afstand van haar koningschap; feitelijk regeerde zij iets korter dan 50 jaar. Desondanks is zij met afstand het langstzittende Nederlandse staatshoofd ooit.
Bron: Wikipedia
In de archieven komt de naam Zoeteman vaak voor.
o.a. Bastiaan Zoeteman ,grondeigenaar in Zuidland met o.a. grond in de Buitengorzen.
1921: Uit een akte...
- aan zijn neef Isaak Zoeteman Jansz., landbouwer te Zuidland, zijn motorrijwiel met toebehoren, zijn hond Pollo en f 2000 op voorwaarde dat de hond goed verzorgd wordt tot de natuurlijke dood of tot een veearts aandringt op afmaken in het belang van het dier, hetgeen dan onder narcose dient te gebeuren.
Zuidoordsedijk genoemd naar de polder Zuidoord.
Zuidoord was in vroeger tijden een 'Heerlijkheid'
Langs deze weg liggen ook nog de boerderij Zuidoord en de huisjes 'Klein Zuidoord'.
DE polder is bedijkt in ...
De bewoner van de boerderij in 1811-1832: Ferdiand van Asbeek